tirsdag 12. mai 2009

Litt om huset

Det er spennende å bo i hus med mye historie. Jeg har ofte tenkt på alle de som har bodd her før, og tenker det nok har vært både gleder og sorger innenfor husets vegger i løpet av de 300 årene det har stått. -Barn som blir født og mennesker som har hatt sine siste stunder. Huset er bygget i flere etapper, etter som man trengte mer plass. Og det er tydelige overganger i grunnmuren der det er kommet tilbygg på plass.
Jeg har alltid likt gamle hus, og synes det er en egen sjarm med ting som har vart en stund, og at det er viktig å ta vare på det for framtiden.

Det er selvsagt en gylden middelveg når det gjelder hvor mye man skal bo i et "museum" og hvor mye man skal bytte ut. Men så langt det er praktisk mulig er vi innstilt på å bevare det opprinnelige.
Det er blandt annet noen originale vinduer i huset. De er i blyinnfatning, og enkle. Glassene er munnblåst med rugler og bobler i, og umulig å se klart ut av. Det har fungert greit i vinter uten store problemer med trekk, og vi kommer ikke til å bytte før vi må. Enkelte er i dårlig forfatning, men de fleste er i god stand.
Bordkledningen på huset er noe ny, noe eldre, og noe fra byggetiden: Håndhøvlede materialer med perlestaff. Det må ha vært litt av en jobb! Etter 300 år står fortsatt kledningen på huset og er i god stand. Takket være fantastiske materialer, og godt vedlikehold. Forskjellen mellom gammel og ny kledning er ganske stor:


Det har vært gjort mye her av forge eier. Huset er renovert, og det er samlet ting fra mange ulike steder for å få det rette uttrykket. Ytterdørene er fra en gammel butikk i byen, og det er brukt gamle takstein over nytt suvtak. Han kunne fortelle om de merkeligste ting som var brukt som isolasjon. Alt fra plantematerialer, til filler og tøy og papirer av ulik alder.
Under krigsårene var det en fra Nasjonal Samling som eide huset. Da forge eier skulle fjerne diverse respateksplater og annet som har bygget seg på under ulike oppussingsperioder i årenes løp, ble det funnet mye naziaviser som var brukt som isolasjon under platene.
Vi måtte åpne en vegg pga et rør som går der, og da fant vi en fillete gammel kåpe! Den la vi på plass og spikret igjen :)
Innvendig var huset pusset opp i delvis 1700-talls farger. Det er ganske sterke valører, med rødt, gult, grønt, og blått om hverandre både på vegger og i tak. Det er ikke helt vår stil, og selvom vi vet det har vært malt med stor kjærlighet til hus og tradisjon, har vi valgt å male over i "våre" farger. Vi har dempet uttrykket ganske betraktelig, og da er vi tilbake til det var det med å bo, kontra leve i museum.
Vår filosofi er å ta vare på det originale så langt det er praktisk mulig og overkommelig, men at det ikke skal gå på bekostning av å leve og trives med plassen og huset.

14 kommentarer:

 1. Er heilt enig med at det er flott med gamle hus. De har en spesiel sjarm. Nå er ikke det huset vi bor i nå spesielt gammelt, men der vi bodde i Hjartal blei huset flyttet dit den sto på 1700 tallet. Det er ganske heftig... Stua var innredet med gamle rosemalte veggfaste skap og benker. Ikke spesielt praktisk, men fint var det. Stua blei lite brukt i vinterhalvåret så vi hadde egentlig et lite soverom, mini bad og et lite kjøkken. Trangt var det og vegen opp var reine Trollstigen... Men savne det lille huset, det gjør vi ;)

  SvarSlett
 2. kjempe koselig blogg :) håper du tar en titt hos meg også ;)
  silje

  SvarSlett
 3. Det er utrolig flott med slike gamle hus som er godt ivaretatt, men som du sier, man skal trives også, så det er flott at dere setter deres eget preg på det:)

  Flott trebilde nedenfor her:)

  SvarSlett
 4. Hei.

  Så fint hus dere har. Kjøkkenet ble veldig flott. Hvilken leverandør er det fra?
  Hyggelig med planter og blomster som spirer og gror nå. Ser jo store forandringer fra dag til dag :-)
  Ønsker deg en fortsatt fin vår!

  SvarSlett
 5. Janne-Kathrine: kjøkkenet er fra Strai Kjøkken. Malt antikk.

  Takk for hyggelige hilsener fra dere alle :)

  Hilsen Margrethe

  SvarSlett
 6. Så flott hus dere har. Jeg er imponert over alle de som orker å ta vare på det gamle på denne måten. Det er mye arbeid for å få det til å bli et hus for moderne mennesker, men alikevel uten å ødelegge husets stil og atmosfære. Flott gjort, og godt jobba.
  Det er folk som dere som burde ha enerett på gamle og ærverdige hus, for de er en kulturskatt som ellers vil gå i glemmeboken og det hadde vært synd.

  SvarSlett
 7. Glemte å spørre om åpningstider hos "hjelperen" Er det bare å dra ut dit en formiddag eller har de åpent på bestemte dager?

  SvarSlett
 8. Juni: De har stort sett åpent på lørdager, og jeg tror de holder åpent de fleste hverdager også, men er litt usikker på åpningstidene. Jeg har kjørt bomtur, og kommet til stengt dør også... Tror de har stengt på torsdager, men er ikke 100 % sikker. Du får ta en kombitur med handling i Søgne :)

  SvarSlett
 9. Fant ut av det. Tirsdag og torsdag: 10-19. Lørdag 10-15.

  SvarSlett
 10. Velkommen som ny nib-blogger:-)
  Her var det flotte innlegg med interessant lesestoff og fine bilder.
  Me like:-)

  SvarSlett
 11. Takk Margrethe!
  Min far bor i Søgne så da kan jeg kombinere det med en tur til han også. Skal bli spennende å ta en titt der.

  SvarSlett
 12. Så nydelig hus med herlig atmosfære! Slike hus elsker jeg.

  SvarSlett
 13. Å ... så fint! Jeg digger å se detaljer fra hus!!! Vil gjerne se mer også... ;O)

  Ha en nydelig dag!
  Hilsen L-jo

  SvarSlett
 14. Heisan..for et spennende og sjarmerende hus du har flyttet inn i. Skulle selv gjerne hatt et sånt! Takk for hyggelig besøk hos meg:) Ønsker deg en fin kveld

  SvarSlett